Taide

Varsinaisten tilauskuvausten lisäksi teen valokuvanäyttelyitä ja toteutan ideoita kuvalliseen muotoon. Alla olevilta välilehdiltä löytyy tietoa näyttelyistäni ja myös muutamia kuvia toteutetuista visioista.

Valo Tanssii Vartalolla -trilogia

Valo tanssi vartalolla syntyi intohimosta tanssiin ja halusta tuottaa tanssia kuviksi. Toteutustavaksi valitsin puhtaan alastonkuvauksen ajattomuutensa ja tanssijan vartalon kauneuden vuoksi.

Ensimmäiseen näyttelyyn kuvasin naistanssijaa ja toiseen miestä. Molemmat näyttelyt toteutettiin siten, että tanssija improvisoi studiolla soitettuun musiikkiin. Tanssin aikana kuvasin käsivaralta mustavalkofilmille tanssijan tuottamia tunnelmia. Kamerana käytin Mamiya RB 67-studiokameraa. Kumpaankin näyttelyyn valitsin 20 otosta, jotka vedostin 30 x 40 cm:n kokoisiksi. Näyttelyssä soi sama musiikki kuin kuvaustilanteessa. Ensimmäinen näyttely valmistui helmikuussa 1998 ja toinen helmikuussa 2001.

Duetto

Duetto on Valo Tanssii Vartalolla -näyttelysarjan kolmas osa. Ensimmäisessä osassa kuvattavana oli naistanssija, toisessa osassa miestanssija ja Duetossa tanssipari.

Valokuvat ovat poimintoja tanssiparin tanssi-improvisaatiosta. Koko näyttelymateriaali on kuvattu noin kahden tunnin aikana. Koska tanssijat kuulivat musiikin kuvauksen aikana ensimmäistä kertaa, liikesarjat syntyivät pelkästään tanssijoiden kokemuksen, taidon ja tuntemusten pohjalta. Tavoitteena oli karsia kaikki häiritsevät tekijät, ottaa mahdollisimman pelkistettyjä kuvia tanssista, vartaloiden muodoista sekä tanssijoiden välisestä tunnelmasta.

Noin 800 otoksesta valitsin näyttelyyn 20 kuvaa. Suuren kuvamäärän takia käytin tällä kertaa digitaalista välineistöä. Dueton syntymisen tekivät mahdolliseksi loistavat ammattitanssijat Turo Koponen ja Tanja Huotari. Lahtelaisen Matias Ahosen säveltämä musiikki soi myös galleriassa näyttelyn aikana. Duetto valmistui marraskuussa 2009 ja on yhdeksäs yksityisnäyttelyni.

Näkymiä Hangosta

Näkymiä Hangosta on kuvattu perinteisesti kaksisilmäisellä Yashica Mat -peiliheijastuskameralla. Kuvat on otettu yhden viikonlopun aikana 15.–18.6.2001, kun olin vaimoni kanssa telttailemassa Hangossa. Kävelyretket kaupungilla ja rantakallioilla tuottivat tämän näyttelyn materiaalin.
Kuvaaminen neliö-formaattiin oli hauskaa vaihtelua, ja täysin mekaanisen kameran käyttö tuntui mukavan rauhalliselta. Kokonaisuudessaan näyttelyssä oli 20 kuvaa, jotka olivat esillä Nastolassa, Lahdessa ja Hangossa. Osa niistä on jo myyty, ja osa koristaa kotimme seiniä.

Tyttöystävyyttä


Valokuvanäyttely kuvaa hetkiä, joita voi olla vain hyvien ystävien kesken. Sain idean näyttelyyn siitä tunteesta, minkä näin kahden hyvän ystävän välillä. Molemmat tiesivät mitä toinen tarkoitti, vaikka kumpikaan ei puhunut mitään. Heidän välillään "virtasi" koko ajan, eikä sellaiseen yhteisymmärrykseen voi päästä kuin hyvän ystävän kanssa.


Tyttöjen välinen ystävyys vallitsee niin monella tasolla, etten edes yritä ymmärtää sitä. Halusin vain ottaa selvää, voiko tällaista tunnetilaa valokuvata ja voiko sen saada näkymään kuvista. Näyttelykuvat ovat 40 x 50 cm:n kokoisia vedoksia, ja niitä on yhteensä 20 kpl. Näyttely oli esillä Lahdessa Galleria Marian Portissa 18.2.–9.3.2002.

Butterflies

Valokuvanäyttely Butterflies on järjestyksessään kahdeksas yksityisnäyttelyni. Kymmenen kuvaa sisältävä sarja on ollut aikaisemmin esillä Iisalmen kamerabiennalen loppunäyttelyssä toukokuussa 2007 ja Lahdessa Uuden Kipinän Galleria Kirnussa.
Butterflies on sarja tanssillisia perhosia. Kuvatessani mustaan sifonkiin verhoutunutta tanssijatarta muodosti tuulessa hulmuava, läpikuultava kangas valkoista taustaa vasten lähes graafisia kuvioita harmaan eri sävyissä. Kun pyörittelin tietokoneen näytöllä kuvia, syntyi idea muokata perhosia kuvankäsittelyn keinoin. Se taas antoi uuden lähestymistavan vanhaan aiheeseen. Kiitos Janelle kestämisestä!

Odotus


Odotus kertoo kuvitteellisen tarinan alkuillan hetkistä, jolloin joku odottaa rakkaintaan saapuvaksi. Chicago Erotic -tapahtuman tuottaja Timo Saarinen kysyi keväällä 2011 messuille sopivia kuvia. Aikaisemmin otetut alastonkuvat ovat jo olleet esillä Lahdessa, joten niiden uudelleen näytteille asettaminen ei innostanut. Kun alkusyksystä tuli tilaisuus uuden kuvasarjan tekemiseen, syntyi kymmenes valokuvanäyttelyni Odotus.

VisioitaJoskus tulee ideoita, jotka on pakko toteuttaa. Alastonkuvaus on ollut alusta lähtien tiiviisti mukana. Tässä osiossa on muutamia kuvia vuosien varrelta.

Ion Alian


Valokuvanäyttely Ion Alian on yhdestoista yksityisnäyttelyni. Hakiessani galleria-aikaa Odotus-näyttelylle minulle ilmoitettiin, että saisin ajan, jos toisin esille jotain muuta. Ion Alian on esperantoa ja tarkoittaa suomeksi ’jotain muuta’. Ion Alian kuvastaa myös esillä olevien kuvien sanomaa ja tunnelmia. Näyttelyssä on kolme viiden kuvan sarjaa: Al la Lumo, Lumo de la Mondo ja Lumo de la Kosmo.
Valokuvat on otettu käyttämällä kristallipalloa kameran objektiivina. Photoshopin avulla kuviin on tehty vain perussäädöt.
Näyttely oli esillä Lahdessa Galleria Uuden Ikipinän Kirnussa 20.3.–14.4.2013. Jatkumona syntyi kuvasarja Dream Diving, johon tein samalla tekniikalla muutaman kuvan lisää.